X
Menu

Termal Konfor Ölçümü

Termal konfor, genel olarak bir işyerinde çalışanların büyük çoğunluğunun sıcaklık, nem, hava akımı gibi iklim koşulları açısından gerek bedensel, gerekse zihinsel faaliyetlerini sürdürürken belirli bir rahatlık içinde bulunmalarını ifade eder.
TS EN 27243 ve  TS EN ISO 7730 standartına göre yansıyan sıcaklık(°C) , termometre sıcaklığı(°C), metre/saniye cinsinden hava akım hızı ölçümü , bağıl nem(%) değerlerinin ve kişinin üzerindeki kıyafet değerlerinin(Clo) kaydedilerek WBGT(°C) cinsinden termal konfor raporlamasının yapılmasıdır.

İşyerlerinde çalışanların sıcaklık, nem, hava akımı gibi iklim koşulları açısından, gerek bedensel, gerekse zihinsel faaliyetlerini sürdürürken belirli bir rahatlık içinde bulunmalarına termal konfor denir.

Bir işyerinde termal konfor denilince, çalışanların ısı alışverişine etki eden aşağıdaki faktörler akla gelmektedir;

termal-konfor-olcum-cihazlari

  • Hava sıcaklığı,

  • Havanın nem yoğunluğu,

  • Hava akım hızı,

  • Radyant Isı

İşyerlerinde termal konfor şartlarının çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek şekilde olması, iş verimi artırmak ve iş kazalarını önlemek için önemlidir. Çalışılan ortamın sıcaklığının çalışma şekline ve çalışanların harcadıkları güce göre uygun olması sağlanır. Dinlenme, bekleme, soyunma yerleri, duş ve tuvaletler, yemekhaneler, kantinler ve ilk yardım odaları kullanım amaçlarına göre yeterli sıcaklıkta bulundurulur. Isıtma ve soğutma amacıyla kullanılan araçlar, çalışanı rahatsız etmeyecek ve kaza riski oluşturmayacak şekilde yerleştirilir, bakım ve kontrolleri yapılır.

Yapılan işin niteliğine göre,sürekli olarak çok sıcak veya çok soğuk bir ortamda çalışılması ve bu durumun değiştirilmemesi zorunlu olunan hallerde, çalışanları fazla sıcak veya soğuktan koruyucu tedbirler alınır.

Çalışma ortamının termal konfor şartları psikometre ve kata termometre ile tespit edilerek kuru ve yaş hava sıcaklığı, bağıl nem ve hava akım hızı belirlenip, ilgili yöntemle etkin sıcaklık eşdeğeri tespit edilir. Termal konfor şartlarının uygun olduğu C arasında ortamlarda etkin sıcaklık eşdeğeri için normal değerler 17 ile 21 olması gerekmektedir.Kışın uygun giyimli bir kişide uygun ortam ısısı 20-22 0C dir. Yazın ise 20-24 0C lik bir ortam ısısı en uygun ısı değeri olarak belirtilmektedir.Çok soğuk ve çok sıcak ortamlar kişinin çalışma etkinliğini düşürür. İdeal çalışma sıcaklığı 15 0C altında olmamalıdır. Ancak hafif işlerde yada durağan kişilerde bu ısı değeri rahat bir değer değildir.

Can Analiz Çevre olarak firmamız tarafından; termal-konfor-nasil-yapilmali-adam

  • İşyerindeki termal konfor (sıcaklık, nem, basınç) değerlerinin ölçümleri alınarak mevzuat hükümleri çerçevesince değerlendirmeleri yapılmaktadır.
  • Havalandırma sistemlerinin hava akım hızları ölçülerek, sistemlerin yeterliliği ya da yetersizliği konusunda değerlendirmeler yapılmasına imkan tanımaktadır.
  • İşyerlerinde termal konfor şartlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi TS EN 27243 standardına göre yapılmaktadır.
  • İşyerinizde termal konfor ölçümü ve ihtiyaç duyduğunuz diğer tüm ölçümler ulusal ve uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmekte ve raporlanmaktadır.
  • Ölçüm cihazlarımızın tamamı günümüz teknolojisine ve ilgili standartlara uygun olarak seçilmiştir. cihazlarımızın düzenli olarak akredite kuruluşlara kalibrasyonları yapılmaktadır.